Kunsten at forblive et rigt samfund

Lad mig begynde med at slå fast: præstesønnen fra Kerteminde Anders Krab-Johansen har skrevet en fremragende bog. I kølvandet på det nyligt overstået Folketingsvalg bør den læses af enhver politiker uanset partifarve, ja faktisk bør alle vi, der interesserer os for landets bedste kaste os ombord. Hvorfor? Fordi ”Vi vinder når vi vågner” ganske enkelt er en opbyggelig bog. Den vil os det bedste. Der tales til vores hjerte og til vores forstand. Og Børsens chefredaktør kender Danmark bedre end de fleste fra sine talrige besøg i land og by. Det er heldigvis ikke endt som nok en bog båret af følelser, kæpheste og mavefornemmelser, ej heller som mange lidt småkedelige ledelsesbøger. Bogen er både nøgtern og ærlig – og samtidig båret af en kærlighed til det danske fællesskab.

PEP-TALK OG VINDERPOINT

Som afrunding på en strategi-workshop læste jeg en passage fra bogen højt. Workshoppen var for en mindre, men meget specialiseret teknologivirksomhed med et enormt globalt potentiale, vel og mærke hvis alle medarbejdere byder sig til. Globaliseringen er altså vores nye arena, hvilket i bogen illustreres med forfatterens 13-årige søn. Han spiller playstation med ligesindede i Tokyo og NY, ligesom han en dag kommer ud på et arbejdsmarked med kolleger fra Japan, USA og Bulgarien. Det blev afrundet med Dronning Margrethes Nytårstale 2014, hvor dronningen advarer om, at vores velstand ikke må blive en sovepude (s. 280-281). Til slut blev workshop-deltagerne bedt om at vurdere deres egen virksomhed i forhold til de 10 egenskaber, der kendetegner danske vindervirksomheder (s. 276-277).

ET KIG FRA HELIKOPTEREN

Vi kommer med Krab-Johansen op i helikopterperspektiv. Mange af vores myter om, hvorfra velfærdstaten opstod (vi var også et rigt land for 100 år siden før velfærdsstaten) eller hvor meget vi arbejder (det er uhyggelig lidt i såvel den offentlige som den private sektor) punkteres, godt hjulpet på vej af data fra Danmarks statistik og Greens analyseinstitut. Det samfund vi tager for givet er bygget af aktive mennesker i virksomheder, andelsbevægelser og arbejderbevægelsen.

POSITIVT SKUB

”Vi vinder når vi vågner” er et godt opslagsværk, når argumenter skal underbygges. Og så er den oplagt som en brugsbog til undervisning, workshops eller en debataften med vennerne. Bogen er et virkeligt inspirerende wake-up call skrevet i en velgørende positiv ånd. Danmark har masser af muligheder, hvis vi bare tør og gider.

Anders Krab-Johansen får det sidste ord: ”Vi skal justere vores samfundsmodel, så ansvarlighed og initiativ bliver belønnet. Det skal være sådan, at når man gør det selv, så gør man noget for sit land.”

Vi vinder når vi vågner – Kunsten at forblive et rigt samfund
af Anders Krab-Johansen, ansvarshavende chefredaktør og adm. dir. Børsen
juni 2015, Gyldendal