Jeg møder jævnligt mennesker, der søger nyt job eller kommer for at få karrieresparring, fordi de keder sig gudsjammerligt på jobbet. Kedsomhed på jobbet rammer både nyuddannede og garvede, offentligt og privatansatte, ledere og medarbejdere. De siger alle det samme, måske med lidt forskellige ord: Jeg udvikler mig ikke. Ingen ser det, jeg laver. Eller allerværst: Det jeg laver er ligegyldigt. Nogle taler ligefrem om kedsomhedsstress.

I mit univers er der tre ting at gøre ved det. Den sidste er måske ikke helt fin i kanten, men tages faktisk i brug mere end godt er.

1.     Lav det om! Jobbet & arbejdspladsen skal fungere for dig.

2.     Søg væk! Nyt job, denne gang med udfordringer.

3.     Accepter det! Og brug din energi på noget andet.

LAV DET OM!

Begynd med valgmulighed nummer et. At ændre jobbet er det mest oplagte. Før du opsøger din leder, forbereder du dig. Lav en oversigt over, hvad du rent faktisk laver, både det, der skaber resultater og giver værdi, men også det som du opfatter som meningsløse rutineopgaver. Fortæl, at du mangler opgaver, flere udfordringer eller hvad det nu er. Du vil jo gerne skabe værdi for din arbejdsplads (og for dig selv), så kom med forslag til andre opgaver og projekter, du kunne bidrage til løsningen af eller hjælp med at outsource opgaver til f.eks. en studentermedhjælp. Når du har forberedt dig grundigt, så bed om at få et møde med din leder, også selvom der er et halvt år til næste MUS-samtale. Det kan være en god idé på forhånd at orientere din leder om, hvad der er på agendaen – konstruktivt, værdiskabende og fremadrettet forstås. Den gode leder vil tage dit initiativ alvorligt – og søge at finde løsninger til glæde og gavn for alle parter. Lyt til, hvad der siges – også mellem linjerne. Forhåbentlig finder I i fællesskab frem til løsninger, så du ikke længere keder dig.

SØG VÆK!

Virker det ikke, altså at tilføre jobbet kvalitet i samarbejde med din chef, så overvej at søge videre. Du kan både søge via jobopslag, men også ved at mobilisere dit netværk.  Når du er til jobsamtaler, er det vigtigt at adressere, hvad jobbet går ud på, så du ikke havner i samme situation igen. Hvad vil du blive målt på? Hvornår vil du være en succes i jobbet? Hvor meget er rutinearbejde, og hvor meget er andet? Held & Lykke med at finde drømmejobbet med de rigtige udfordringer!

ACCEPTER DET KEDSOMMELIGE JOB!

Tredje mulighed er at acceptere, at dit job er kedsommeligt. Find nogle måder at komme igennem rutinerne på ved at udfordre dig selv med hurtighed eller effektivisering. Lad der gå sport i rutinerne. Og så vælg at få din udvikling og udfordringer andre steder end på jobbet. Jeg kender en del med små børn, der vælger denne løsning. De er på arbejde max. 37 timer, og så henter de børnene tidligt og er sammen med dem fulde af energi. Andre får deres energi og passioner udlevet via sport, bøger, frivilligt foreningsarbejde eller videreuddannelse, og accepterer det kedelige job.

INGEN BROK, TAK

Uanset hvad, så forfald ikke til beklagelser. Det er ikke til at holde ud, hverken for kolleger, familien eller vennerne. Gør noget ved det. Lav det om, søg væk – eller accepter det, og få udlevet dig selv på andre måder.