Grækenland, Ukraine, Serbien, Tyskland, Peru, Kina, New Zealand, USA… Den sidste tid har budt på kandidater fra mange lande. De er i spil til stillinger inden for optik, halvledere, røntgen, ja, sågar acoustofluidics. De indgår på ”næsten” lige fod med danske kandidater.

Dansk eller engelsk på jobbet

Præcis ”næsten”, for nogle gange er det en fordel at kunne tale dansk. For selv om man er i en R&D afdeling skal der i en produktionsvirksomhed samarbejdes med teknikere og operatører, leverandører og partnere, der måske kun taler dansk. Andre gange tales der alligevel engelsk foran SCRUM-tavlerne eller over frokosten, og så er sprogkundskaberne ligegyldige.

Veluddannet – og motiveret

Fælles for kandidaterne er, at de har en naturvidenskabelig kandidatgrad, mange også en Ph.d. Lige så stille går det op for mig, at der tegner sig et mønster. Jo, dem udefra er skarpere end de fleste, men ikke kun det.

Ikke bare en flugt – et aktivt tilvalg

De VIL bo i Danmark. De udenlandske talenter vil os. Og de mener det. Det er ikke noget, de bare siger for at få et godt job på CV’et. Nej, de vil Danmark. Jeg udfordrer dem altid. For græsset er som bekendt ikke nødvendigvis grønnere et andet sted. Solen skinner mere i Grækenland. Naturen er mere storslået i New Zealand. Folk er høfligere i USA. Ja, fortsæt selv. Men der skal mere til for at slå dem ud. I Ukraine er der krig og korruption. I Grækenland sejler det under den bagende sol. I Tyskland er det svært at få kabalen til at gå op for to akademikere, der vil stifte familie.

Men det er ikke kun en flugt. De vælger bevidst Danmark og lande som vores. Hvorfor nu det? Tre ting går igen i mønstret:

  1. ORDNEDE FORHOLD: Lønnen er fornuftig. De kommer ikke til at kunne bo på Strandvejen, men fornuftigt. Talenterne motiveres dog typisk ikke af lønnen. Den skal bare være i orden. De motiveres af de spændende arbejdsopgaver, af ekstraordinært dygtige og motiverede kolleger og af, at virksomhedens produkter i sidste ende er meningsfulde for mennesker og for verden. Talent tiltrækker talent – og selv i små virksomheder, er det min erfaring, at det kan det lade sig gøre at tiltrække topkandidater.
  2. LEDELSE: De stortrives med at arbejde med frihed under ansvar. Hierarkier, micro-management og deslige er absolut ikke attraktive for de unge talenter.
  3. WORK-LIFE BALANCE: Mange er i et forhold med ligesindede. Deres kærester og ægtefælder er oftest akademikere, der også ønsker et spændende arbejdsliv. Og i Danmark har vi mange års erfaring med at være to udearbejdende – og samtidig have gode forhold for børn og familien.

Mønstret er…

Koger vi det sammen, så er mønstret LIVS-KVALITET. Vi tænker ikke over det til daglig. Men andre, ja, selv højtuddannede skarpe mænd og kvinder, finder den danske livsstil meget attraktiv. Interessante jobs i små og store virksomheder med ledere, der langt hen ad vejen fungerer som mentorer og sætter retningen – og så muligheden for et godt familieliv, hvor begge forældre kan arbejde.

Langt mere end hygge

Selvfølgelig bliver de ikke alle i Danmark, men en del af dem gør. De køber bolig, lærer dansk, skaber værdi for virksomheden og for Danmark. Og uanset hvad, så tager de ikke kun hyggen med sig, hvis de en dag rejser videre. De vil også bringe en lang række andre danske værdier med sig videre.