’Fed humor’ & ’åben jargon’ i jobannoncer er tveægget sværd

Medarbejdere med humor er i høj kurs hos arbejdsgivere. De vil have folk på holdet, der spreder godt humør og kan falde ind i den lokale jargon. Skulle der nu også være noget galt i det?

Humørsprederne er ikke navlepillere

I en presset hverdag med skarpe KPI’er, dokumentationskrav og krævende kunder kan en frisk bemærkning være ligeså befriende som isklumper på en forbrænding. Humoren giver luft for frustrationer. Humor afvæbner spirende konflikter.

For komikeren Christian Fuhlendorff er humor en kvalitet i samfundet. Paraderne falder med en joke. At efterlyse lidt humor og smil på jobbet er altså med til at afstemme forventningerne om, at her hos os er der plads til at lave lidt jokes. Vi er ikke så selvhøjtidelige, at det gør noget.

Vi danskere kan godt lide folk, der ikke er alt for selvhøjtidelige. Også ledere, der kan grine af sig selv. For det modsatte af humor er, ifølge filosoffen Harald Høffding, ikke alvor, men selvhøjtidelighed.

Nogle siger, at humor også er et værn mod stress. Humor har et element af tilgivelse og fællesskab i sig, ja, en følelse af at høre til. Dem vi griner sammen med, kan det være svært at blive vrede eller sure på. Også biologisk styrkes vores immunforsvar og sygdomme forebygges med latter, humor og en positiv attitude. Med latteren frigiver hjernen endorfiner, en slags naturlige Panodiler, der får puls, blodtryk og stressniveau til at falde.

Ingen kan vist være i tvivl om, at mennesker med smittende humor vil vi alle gerne have fingrene i.

Den åleglatte humor

Lige så livgivende den gode humor er, ligeså ødelæggende er det modsatte. Virksomheder, der gerne vil peppe deres værdier op med krav om humor kan hurtigt virke overfladiske, ja, useriøse. Nogle firmaer kan jeg have mistænkt for at efterspørge humor som et alibi for en grov omgangstone.

Der er en hårfin balance mellem den gode og den grove, åleglatte form for humor. Det er helt legitimt at spørge ind til, hvad chefen mener med ’humor’ i jobannoncen. Få svar og bed om eksempler på, hvordan de bruger humoren til at løfte hverdagen for alle. Så kan du vurdere om, humoren, der er tale om. er noget for dig.

For med den åleglatte humor risikerer du en kultur, hvor du skal kunne tåle mosten. Det kan være jokes eller ironi på andres bekostning, f.eks. om homoseksuelle eller dem, der er medlemmer af de gule fagforeninger. Den dårlige humor er arnested for splittelse, mobning og stress.

Hold dig langt fra disse tre ved jobsøgning

  1. Nul jokes i jobansøgningen og CV’et med mindre du søger job som tekstforfatter hos Casper Christensen og Frank Hvam. Du risikerer, at dine jokes ikke falder i god jord hos modtageren, og du i overført forstand ryger direkte i skraldespanden. Deltager du i comedy standups i fritiden, så nævn det under ’interesser’ og vær parat til at uddybe det ved jobsamtalen.
  2. Ingen ironi eller satire til jobsamtalerne. Lægger virksomheden selv op til, at humor er en værdsat social kvalitet, så kan du vise dine humoristiske talenter frem ved samtalen. Dosér humoren på samme måde som saltet i maden. Reflekter over og fortæl, hvordan du har brugt humor til at bløde en situation op eller til at sikre fremdrift.
  3. Smileys eller emojis er forbudt. Det kan hurtigt få dig til at virke useriøs.

Spøgeri

Humor må godt have kant. Den tager trykket – og giver livsmod. Det mestrer digteren Piet Hein.