Kald mig bare gammeldags. Det er helt i sin orden. Jeg vil gerne have kandidater til jobsamtale, der investerer tid i at læse en avis på mobilen eller i papirudgaven. For mig er det vigtigere end at have smarte tatoveringer tegnet på overarme, der samtidig afslører flittig brug af vægte. Ikke mindst, når det drejer sig om akademikerstillinger.Tilføj nyt

For ja, kald mig bare old school. Jeg forventer, at enhver kandidat ved, hvem vores justitsminister og udenrigsminister er. Jeg forventer, at han eller hun kender verden udenfor København og Nordsjælland. Og selvfølgelig skal de vide, hvad der får hjulene til at køre rundt i en virksomhed. Her kan et avisabonnement være en god investering, alternativt at nyhederne følges på DR, TV2 eller BBC.

FORBLØFFET OVER DE VELUDDANNEDE

Ingen er forpligtet over evne. Ingen er forpligtet over evne, men naturligvis er enhver forpligtet til ikke med vilje at gøre sig evneløs. Det er i min optik sund fornuft at bruge sine evner godt. Stor er forbløffelsen, når sågar kandidater med en PhD kender til Vild med Dans & X Factor, men ikke til Grundloven, Christian IV og Karen Blixen.

Måske tænker du – og kandidaterne, hvorfor skal man så kunne det, hvis man er ansat som teknisk specialist i erhvervslivet? Det skal man, fordi man arbejdsmæssigt skal kunne tale med ved frokostbordet, om det, der rører sig i samfundet. Det skal man, fordi man skal kunne begå sig blandt samarbejdspartnere og kunder. Og det skal man kunne, fordi det hører med til almendannelsen. Ingen er forpligtet over evne. Men kan man tage en PhD på Universitetet og har man ambitioner, så er det en god investering at tegne et avis­abonne­ment. Og det gælder i øvrigt helt generelt uanset om man er mægler, konsulent eller håndværker! Faktisk gælder spillereglerne for enhver, der har evnerne, for det hører med til almendannelse – og er forudsætningen for, at vi fortsat kan leve i et stærkt demokrati.

Det afdækker jeg diskret hos de kandidater, hvor jeg har en klar fornemmelse af, at de er noget smalsporede – og samtidig skal ud og arbejde i en lille eller stor dansk virksomhed med internationale aktiviteter. Og det skal de fleste af dem også, heldigvis.

SÅ TEGN DA ET ABONNEMENT – OG FÅ DIG EN TATOVERING

Selv har jeg ingen tatoveringer, ej heller piercinger. For min skyld kan jobansøgere og ledere have alle de tatoveringer og piercinger de vil, så længe de kender forskel på A.P. Møller og Reality Amalie.

Dog gerne i den rette rækkefølge. Først et avisabonnement, dernæst alt den lir, man lyster:).